Grillowanie od zawsze kojarzy się z aromatem pieczonych mięs i letnimi spotkaniami w gronie przyjaciół. Jednak wraz z rosnącą świadomością na temat korzyści płynących z diety bezmięsnej, grill wegański zyskuje na popularności.
Wybór diety wegańskiej lub wegetariańskiej to coraz częstszy decyzja wielu osób. Jeśli nie chcemy wykluczać ich ze wspólnego biesiadowania, warto przygotowywać również bezmięsne potrawy na grilla. Grillowanie wegańskie pozwala na odkrycie nowych smaków, które dzięki ilości przypraw i marynat smakują tak, że do złudzenia potrafią przypominać te znane z klasycznego grillowania.
Jednym z głównych powodów, dla których warto zainteresować się wegańskim grillem, są korzyści zdrowotne. Dieta roślinna jest bogata w kluczowe składniki odżywcze, a ograniczenie przetworzonego mięsa przyczynia się również do poprawy stanu zdrowia. Różnorodność smaków dań wegańskich to kolejny argument przemawiający za wypróbowaniem grilla bez mięsa. Od grillowanych warzyw, przez wegańskie burgery, po szaszłyki z tofu - możliwości są nieograniczone. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, żeby poznać nowe smaki i zadowolić swoich przyjaciół na bezmięsnej diecie.
Potrawy wege na grilla oferują dużo możliwości. Przedstawię Ci kilka sprawdzonych przepisów na dania główne, które posmakują nie tylko osobom unikającym mięsa! Część z nich jest wegetariańska, a część nawet wegańska - zadowoli nawet osoby unikające wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
Aby przygotować pyszne burgery bez dodatku mięsa przygotuj puszkę czerwonej fasoli, cebulę, czosnek, sos sojowy, oliwę, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, paprykę wędzoną.
Jak przygotować takie burgery? Odsączoną fasolę rozgnieć na gładką masę, posiekaj drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie. Do rozgniecionej fasoli dodaj cebulę, czosnek, sos sojowy, paprykę, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj z masy burgery. Grilluj na dobrze rozgrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.
Jeśli jednak unikasz fasoli lub jej smak Ci nie pasuje, wypróbuj burgery z soczewicy. Przygotuj szklankę ugotowanej zielonej soczewicy, cebulę, ząbek czosnku, łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, uformuj burgery i ułóż na grillu. Podsmażaj je kilka minut z każdej strony aż do zarumienienia.
Takie burgery, zarówno z fasoli, jak i z soczewicy możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Przygotuj sos, np. na bazie czosnku i jogurtu, a w wegańskiej wersji np. pomidorową salsę. Dodatkowo ułóż warzywa - sałatę, paprykę, pomidora i ogórki, mogą być w wersji piklowanej. Podpiecz bułkę, posmaruj wcześniej przygotowanym sosem i ułóż burgera oraz warzywa. Ciesz się pysznym smakiem grilla w wegańskiej wersji!
Tak jak z burgerami, z szaszłykami również możesz eksperymentować! Podam Ci kilka przepisów, które są warte wypróbowania na grillu, kiedy jesteś wegetarianinem, ale również jeśli chcesz do swoich mięsnych opcji dołączyć więcej zdrowych warzyw.
Tofu i tempeh same w sobie nie mają zbyt wiele smaku, są raczej neutralne. Dlatego tak ważna jest marynata! Aby tofu nabrało smaku, ważne jest, aby wcześniej je zamarynować. Marynata może składać się z oliwy z oliwek, sosu sojowego, posiekanego czosnku, soku z cytryny, i ulubionych ziół, np. tymianku czy rozmarynu. Tofu pokrój w grubsze plastry, aby łatwiej było je grillować. Tempeh jest bardziej zwarty niż tofu, więc świetnie nadaje się na grill. Marynata do tempeh może być podobna do tej do tofu, ale dobrze sprawdza się również słodsza wersja z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.
Tofu i tempeh świetnie będą smakować również w azjatyckim stylu. Marynatę stwórz z oleju sezamowego, soku z limonki, posiekanego czosnku i chilli oraz sosu sojowego. Dodaj do tego coś słodkiego np. miód, cukier brązowy, syrop z agawy czy syrop klonowy. Świetnie sprawdzi się również dodatek imbiru, który doda trochę intensywności w smaku.
Świetną przekąską, która wymaga niewiele przygotowania, jest pieczywo czosnkowe. Wystarczy, że pokroisz bagietkę lub inne pieczywo w plastry, dobrze zgrillujesz z dwóch stron, a na koniec posmarujesz masłem czosnkowym. Jeśli unikasz również składników pochodzenia zwierzęcego, możesz posmarować je masłem roślinnym.
Do grillowanego pieczywa możesz również przygotować wegańskie pasty - guacamole, hummus, czy baba ghanoush (popularną pastę z bakłażana). Przystawkami na wegetariańskim i wegańskim grillu mogą być również po prostu warzywa. Świetnie sprawdzą się kolby kukurydzy, szparagi, a także papryka, pieczarki i bakłażan. Możesz zamarynować je w oliwie i ulubionych ziołach. Taka przekąska jest szybka i smaczna, a także pasuje do innych dań.
Wegański grill to również grzyby, a coraz popularniejsze stają się boczniaki! Dobrze przyprawione, zamarynowane mogą spełniać nawet funkcje mięsa, np. być umieszczone w burgerach. Boczniaki będą gotowe szybko, potrzebują tylko kilku minut na ruszcie. Są więc szybką i pyszną przekąską na wege grilla!
Organizacja wegańskiego grillowania może być równie łatwa i smaczna, co tradycyjne mięsne opcje na grilla. Smaki, które oferuje kuchnia roślinna, zachęcają do eksperymentowania i odkrywania nowych przepisów. Nawet jeśli na co dzień nie unikasz mięsa, warto wziąć pod uwagę przygotowanie wegetariańskich opcji, nawet ze względu na obecność w nich warzyw, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Eksperymentuj i odkrywaj nowe, grillowe smaki!