Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla?

Kiełbasa na grilla - klasyczna propozycja

Wszyscy wiemy, że grillowana kiełbasa to obowiązkowy element każdego grillowania! Ale jak ją przygotować dobrze? Istnieje wiele szkół i tak naprawdę każdy robi tak, jak lubi, ale mam kilka wskazówek co robić, aby kiełbasa zawsze wychodziła pyszna i odpowiednio przypieczona! 

Nacinanie kiełbasy na grilla - tak czy nie?

Do tego zagadnienia są dwa podejścia. Jedni mówią, że kiełbasy nie powinno się nacinać, ponieważ cały tłuszcz w niej obecny wytapia się, a kiełbasa wychodzi sucha i spalona. Drudzy natomiast uważają, że krucha, przypieczona kiełbasa to sukces, a nienacinanie jej powoduje, że pozostaje tłusta i niesmaczna. 

Prawdą jest, że kiełbasa najprawdopodobniej i tak popęka podczas grillowania za sprawą wysokiej temperatury. Nie da się tego uniknąć, ale zwolennicy nienacinania argumentują, że ilość wytopionego tłuszczu jest wtedy dużo mniejsza, a kiełbasa zachowuje soczystość i dobry smak. 

Aby uzyskać kompromis między dwoma podejściami do kiełbasy na grilla, polecamy przyjrzeć się również samej kiełbasie. Jeśli ma sporo tłuszczu, jest dosyć gruba  - warto ją naciąć, aby nadmierna ilość tłustych części się z niej wytopiła, a taka kiełbasa nadal pozostanie soczysta. Jeśli kiełbasa jest jednak cienka, nie zawiera zbyt wiele tłustych fragmentów - nie warto jej nacinać, aby nie stała się sucha i zbyt przypalona. 

Jak nacinać kiełbasę na grilla?

To też kwestia preferencji. Możesz nacinać na ukos, możesz na krzyż, w zależności od tego ile tłuszczu ma się z niej wytopić. Jeśli kiełbasa jest bardzo tłusta - nacinaj gęściej. Jeśli jednak nie posiada zbyt dużej ilości tłuszczu, możesz naciąć ją rzadziej, delikatniej lub zrezygnować z nacinania. Co ważne, kiełbasy nie warto nacinać zbyt grubo, żeby nie pękła podczas grillowania. Może się wówczas zdarzyć, że pod wpływem wysokiej temperatury pęknięcia nadmiernie się przypieką, przez co będą gorzkie w smaku.

Jak pokroić kiełbasę na grilla? 

W tym przypadku odpowiedź jest podobna - to zależy. Jeśli kiełbasa, którą masz, jest bardzo długa, warto pokroić ją na kilka kawałków ok.10 cm. Najlepiej się wtedy upiecze, będzie soczysta, a jej skórka chrupiąca. Jeśli np. nie lubisz grubej kiełbasy, możesz przeciąć ją wzdłuż i ułożyć na kratce grilla. Wyjdzie cienka, chrupiąca, a większość tłuszczu się z niej wytopi. Możesz również zrezygnować z krojenia kiełbasy i położyć ją na grilla w takiej formie, w jakiej została zakupiona. 

Klasyk, czyli kiełbasa z ogniska

Kiełbasa z ogniska to smak, który wiele osób wspomina z dzieciństwa, z obozów harcerskich, spotkań rodzinnych, nocowania pod namiotem i wielu innych chwil pod gołym niebem. Ciężko podrobić jej charakterystyczny, dymny smak i aromat. Jak przygotować kiełbasę na ognisko? Zrezygnuj z nacinania, a jeśli musisz, nacinaj ją bardzo płytko, aby nie spadła z kijka, na którym trzyma się ją nad ogniem. Istnieją też ruszty, które stawia się nad ogniskiem, na których kiełbasa może leżeć i nie ryzykuje się, że spadnie. Warto postawić na prostotę - upiecz kiełbasę, podaj do niej chleb lub bułkę i ketchup, lub musztardę. Taki prosty zestaw z ogniska na pewno zadowoli wiele osób!

Jak przygotować kiełbasę z grilla?

Możesz przygotować ją klasycznie - ułożyć ją na ruszcie, naciętą bądź nie i przewracać, kiedy dolna strona jest już gotowa. Ale możesz również podejść do grillowania bardziej kreatywnie! Możesz np. kiełbasę owinąć cienkimi plastrami boczku, włożyć w nacięcia czosnek lub umieścić ją w folii aluminiowej z warzywami, takimi jak: cebula, cukinia, papryka, czy pieczarki. 

Możesz również testować różne rodzaje kiełbasy na grilla - wybierz cienkie frankfurterki, jeśli nie lubisz zbyt tłustym wędlin. Spróbuj również grillować białą kiełbasę - ma delikatniejszy smak, a jest również chrupiąca i aromatyczna! Każdą z nich możesz również przygotować w marynacie. Szczególnie polecamy mieszankę musztardy, miodu, oliwy i aromatycznych przypraw. Alternatywą jest klasyka z redukowanego piwa z pieprzem i liściem laurowym.

Jak widzisz, jeśli chodzi o kiełbasę z grilla, metod jest tyle, ile grillujących osób. Możesz wypróbować nacinaną kiełbasę, nienacinaną, z dodatkami lub bez, a nawet różne rodzaje kiełbas, aby wreszcie znaleźć tę, która najbardziej będzie odpowiadała Tobie i Twoim gościom. Już niedługo majówka, a więc czas na testy!