Sezon grillowy się zbliża, a nie znam osoby, która nie lubi grillowania! Na pewno czekają Cię spotkania w gronie znajomych, które spędzicie na świeżym powietrzu. Oprócz mięs warto na grillu przygotować przystawki. Jakie sprawdzą się na grilla ze znajomymi?
Wybierając przekąski na grilla, warto pomyśleć o opcjach mięsnych i wegetariańskich, aby zadowolić wszystkich przyjaciół, nie tylko tych na tradycyjnej diecie. Istnieje wiele przepisów na grillowe przekąski, które są szybkie, łatwe, ale pyszne i dopełniają stół na grillowej imprezie.
Tak naprawdę wszystkie warzywa zyskują na smaku, kiedy są robione na grillu. Możesz zrobić z nich szaszłyki - sprawdzi się do nich papryka, cukinia, cebula, a także kukurydza, pokrojona w grube plastry. Oprócz szaszłyków warzywa możesz po prostu grillować w kawałkach, jako dodatek do mięs. Do grillowania świetnie sprawdzą się również szparagi!
Innym warzywem, które częściej kojarzy się z ogniskiem, niż grillem, jest ziemniak. Ziemniak z ogniska to jedna z pyszniejszych przekąsek, szczególnie z dodatkiem masła i soli - takie proste, a jakie dobre! Jeśli chcesz odtworzyć ten przepis na grillu, to nic trudnego. Dokładnie oczyść ziemniaki, a następnie owiń je folią aluminiową. Takie ziemniaki potrzebują dużo czasu na grillu, aby w środku były miękkie, dlatego możesz naciąć je w połowie dla szybszego efektu. Jak będą gotowe, przygotuj do nich masło czosnkowe, które będzie roztapiało się na gorącym ziemniaku. Gwarantuję, że ta przekąska skradnie serca Twoich gości!
Dobrym pomysłem jest również faszerowanie warzyw. Do tego nadają się pieczarki (najlepiej sprawdzą się portobello, są duże i mają kapelusze, które zmieszczą sporo nadzienia), a także papryka i cukinia. Do faszerowania również możesz użyć różnych warzyw, serów i ziół.
W przypadku przekąsek mięsnych dobrze sprawdzą się małe koreczki, na które możesz nadziać np. kawałki piersi z kurczaka z różnymi warzywami. Jeśli jednak lubisz eksperymentować, warto wykonać koreczki, które łączą w sobie pierś z kurczaka i suszoną śliwkę, a owinięte są cienkimi plastrami boczku. Taka przekąska jest szybka, smaczna i łączy w sobie słodycz suszonej śliwki i aromat dymu, który dostaje się do grillowanych mięs.
Świetnym pomysłem są również kofty - danie popularne w kuchni tureckiej i greckiej. To mocno przyprawione i aromatyczne mięso mielone wołowe, które jest nałożone na patyczki do szaszłyków. Jego przygotowanie to kilka prostych kroków, a na pewno zyska swoich fanów! Przygotowanie zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku, które następnie wymieszaj z mięsem mielonym wołowym. Do mięsa z czosnkiem i cebulą dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, kmin rzymski i mieloną kolendrę. Przyprawy są w tym daniu bardzo ważne, nadają mięsu orientalny, charakterystyczny smak. Następnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie uformuj z nich kiełbaski, które nadziej na patyki od szaszłyków. Grilluj z każdej strony, ale nie za długo, aby nie były zbyt wysuszone.
Na grillu również świetnie sprawdzi się kaszanka - nie wszyscy ją lubią, ale zdecydowanie ma również swoich fanów. Jeśli chcesz stworzyć z niej przystawki, spróbuj pokroić ją w grube plastry, a każdy plaster zawinąć w folię aluminiową razem z cebulą pokrojoną w krążki. Takie połączenie sprawia, że kaszanka nabiera aromatu z cebuli i ma intensywniejszy smak. Oprócz tego ugrillowana w folii pozwala na stworzenie małych przekąsek, które chętniej znikną ze stołu.
Jeśli nie masz czasu, a jednak chcesz przygotować przekąski na grilla, postaw na szybkie opcje. Pierwszą z nich są gotowe frankfurterki lub małe kiełbaski, które świetnie sprawdzą się jako przystawka. Oprócz tego możesz przygotować grzanki z masłem czosnkowym. Wystarczy, że ugrillujesz pokrojoną w plastry bagietkę, a następnie posmarujesz ją masłem czosnkowym, które jest banalnie proste w wykonaniu. Do masła wciśnij 2-3 ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem i gotowe!
Skrzydełka są idealne na grilla, ponieważ są małe, łatwe do jedzenia i można je przygotować w różnych marynatach. Zamarynuj je noc wcześniej, a na miejscu wystarczy je ugrillować.
Łatwą do przeniesienia przekąską są również sery. Najlepiej sprawdzą się plastry sera Halloumi, które można szybko i łatwo grillować. Świetnie komponują się z warzywami i różnymi rodzajami mięs. Oprócz tego warto wziąć ze sobą ser camembert, który ugrillowany staje się cudownie płynny, idealny do maczania słupków warzywnych czy grzanek.
Oprócz serów warto zabrać całe kolby kukurydzy, są łatwe do przygotowania i grillowania. Możesz je wcześniej ugotować albo zawinąć w folię aluminiową i grillować od razu na miejscu. Oprócz przekąsek na grilla możesz przygotować sałatkę. Do mięs sprawdzi się popularna sałatka grecka z dodatkiem fety, ale również dobrze będzie się komponowała sałatka gyros. Bez problemu przygotujesz ją w domu i zawieziesz na miejsce.
Jeśli chcesz spróbować połączenia słodyczy z grillem, spróbuj dodać do swoich dań ananasa. Grillowany jest szczególnie smaczny! Dobrą przekąską, którą warto zabrać ze sobą do znajomych to “żółte szaszłyki” - pierś z kurczaka przypraw curry i nadziewaj z ananasem i żółtą papryką. Zaskoczysz swoich gości i sprawisz, że ta przekąska pierwsza zniknie ze stołu!
Pamiętaj, że sekret udanego grillowania tkwi nie tylko w daniach mięsnych, ale również w tych małych dodatkach, które potrafią zaskoczyć Twoich gości. Przygotuj przekąski i ciesz się grillowaniem wspólnie ze znajomymi.