Maduro

DELIKATNA I KREMOWA MOZZARELLA, A MOŻE LEKKO OSTRY CHEDDAR? W ŚWIECIE SERÓW MADURO KAŻDY ODNAJDZIE SWÓJ ULUBIONY SMAK.

Pod nazwą marki Maduro kryje się nie tylko dojrzały Maasdamer. Odkryj wyraziste rodzaje serów w plastrach, począwszy od delikatnej i kremowej Mozzarelli, aż po lekko ostry Cheddar. Do wyboru masz również Havarti, Emmentaler, Salami czy Roladę Ustrzycką. Sery Maduro oprócz niewątpliwych walorów smakowych są również bogatym źródłem wapnia i białka.

Proste, a zarazem wyrafinowane. Na kanapce, w sałatce, jako przystawka - pokochasz je za niezliczone możliwości zastosowania!

Ser Emmentaler

200 g

ser-emmentaler-maduro.jpg

Należy do serów typu szwajcarskiego, dojrzewających i podpuszczkowych. Produkowany jest z mleka krowiego. Ser Emmentaler Maduro odznacza się łagodnym, mlecznym i lekko słodkawym smakiem. Ma elastyczną, jednorodną i zwartą konsystencję z niewielkimi dziurami oraz jasnożółty kolor. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, sosów, zapiekanek oraz pizzy. Twarda konsystencja sera sprawia, że z powodzeniem można go stosować do dań mięsnych i zup. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem.

Ser Maasdamer

200 g ser-maasdamer-maduro.jpg

Należy do serów półtwardych, dojrzewających, typu holenderskiego. Ma kremowy, wilgotny i sprężysty miąższ, w którego przekroju widoczne są duże dziury. Ser Maasdamer Maduro odznacza się słodkim smakiem z maślaną nutą. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że doskonale prezentuje się serwowany na desce serów. Sprawdza się również jako dodatek do kanapek i sałatek. Wyjątkowy oraz delikatny smak sera Maasdamer Maduro doskonale podkreśli czerwone wino. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów z powodzeniem mogą go także grillować.

 

Ser Mozzarella

200 g

ser-mozzarella-maduro.jpg

Zalicza się do świeżych, tłustych, podpuszczkowych i niedojrzewających serów włoskich. Mozzarella Maduro ma wyjątkowo łagodny i śmietankowy smak. Wyróżnia się gładką, błyszczącą oraz elastyczną konsystencją. Kremowy charakter sera sprawia, że idealnie nadaje się on do kanapek, jako dodatek w sałatkach i przekąskach. Mozzarella Maduro bardzo dobrze komponuje się w warzywami. Podkreśla delikatnie smak pizzy, ale może też być bazą do gęstych sosów. Ser z powodzeniem wydobywa esencję smaku z dań o charakterze włoskim, np. makaronów, lazanii.

 

Ser Salami

200 g

ser-salami-maduro.jpg

Powstaje z mleka najlepszej jakości. Należy do tłustych serów dojrzewających o rodzimym pochodzeniu – ma długą tradycję polskiej produkcji. Ser Salami Maduro wyróżnia się łagodnym, aromatycznym i subtelnym smakiem. Ma delikatny oraz miękki miąższ. Cieszy się uznaniem konsumentów preferujących zrównoważone smaki, przez co polecany jest dla całej rodziny – jest szczególnie lubiany przez dzieci. Plastry sera Salami Maduro mają cylindryczny kształt i niewielkie oczka wielkości ziarenek ryżu. Ser sprawdza się jako składnik kanapek, zapiekanek, pizzy, ale pasuje także do fantazji kulinarnych i można go smażyć, a później podawać z ulubionymi sosami.

 

Ser Cheddar

200 g

ser-cheddar-maduro.jpg

Zalicza się do serów podpuszczkowych, dojrzewających i twardych typu angielskiego. Produkowany jest z mleka krowiego. Ser Cheddar Maduro ma ostry, lekko pikantny i kwaskowaty smak o aromacie orzechowym. Charakteryzuje się delikatnie pomarańczową barwą oraz kruchą, twardą konsystencją. Niezwykły charakter sera Cheddar Maduro sprawia, że nadaje się on do serwowania w postaci niewielkich koreczków, plastrów, ale idealnie pasuje także do pizzy, sufletów, zapiekanek i makaronów. Z kolei zwarta konsystencja produktu powoduje, że można użyć go do wycinania wszelkiego rodzaju dekoracji serowych do różnych dań.

 

Ser Havarti

200 g

ser-havarti-maduro.jpg

Uznawany jest za ser tradycyjny i półmiękki. Pochodzi z Danii. Ma elastyczny, bardzo gładki miąższ z nielicznymi pęknięciami. Ser Havarti Maduro odznacza się łagodnością, delikatnością oraz słodkim posmakiem, w którym wyczuć można orzechową nutę. Należy do serów stołowych, zatem idealnie pasuje do kanapek i przekąsek. Ser Havarti Maduro łatwo się topi. Dzięki temu dobrze komponuje się z makaronami i sosami. Jego oryginalny smak i wyjątkowy aromat ujawniają się szczególnie podczas grillowania. Serwowany w towarzystwie czerwonego wina nadaje potrawom wyrazistości.

 

Ser Rolada Ustrzycka

200 g

ser-rolada-ustrzycka-maduro.jpg

Produkowana jest z dojrzewającego, parzonego i wędzonego sera żółtego. W ten sposób powstaje ser dwubarwny, zwijany jak rolada. Rolada Ustrzycka Maduro ma pikantny, lekko kwaskowaty smak oraz typowy dla serów wędzonych aromat. Ze względu na te cechy przypomina nieco oscypek, a ciekawostką jest to, że produkowany jest w samym Zakopanem. Konsystencja sera jest twarda oraz krucha. Rolada Ustrzycka Maduro idealnie nadaje się do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Bardzo dobrze komponuje się z wędliną i warzywami. Sprawdza się również w potrawach przyrządzanych na ciepło. Koneserzy tego sera polecają panierowane i smażone plastry jako danie na przystawkę.

 

Gazetka NETTO