Firenze

Włoska różnorodność, polska jakość.
Makarony Firenze znajdziesz tylko w Netto!

Odkryj prawdziwy smak naszych makaronów, które są w 100% z pszenicy durum - jest to pszenica twardoziarnista, która rośnie w klimacie suchym, kontynentalnym i dzięki niej makaron jest lepszy zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym. 

Produkty Firenze to idealny pomysł na szybki obiad. Mają naturalny, złocisty kolor, są sprężyste, nie sklejają się i zawsze pozostają al dente. Wyśmienicie smakują w połączeniu z sosami. Są zdrowsze od zwykłych makaronów dzięki zawartości luteiny, która między innymi wspomaga wzrok, oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Spaghetti, kolanka, kokardki, muszelki, świderki, rurki... Wybieraj w kształtach lub postaw na klasykę - makarony Firenze urozmaicą Twój codzienny posiłek!

 

Makaron spaghetti

1 kg

makaron-spaghetti-firenze.jpg

Makaron spaghetti Firenze jest doskonałą propozycją dla miłośników kuchni włoskiej. Ma kształt długich i cienkich nitek o okrągłym przekroju. Po ugotowaniu przybiera jasnożółty kolor, jest sprężysty i nie klei się – to sprawia, że idealnie łączy się z różnego rodzaju sosami. Makaron spaghetti Firenze najczęściej serwuje się jako danie obiadowe. Jego walory smakowe podkreślają ziołowe przyprawy dodawane do serwowanych posiłków. Komponuje się także znakomicie z serem, różnymi rodzajami mięs, a nawet owocami morza.

Makaron kolanka

500 g

makaron-kolanka-firenze.jpg

Jest chętnie wybierany za względu na swój wyjątkowy kształt. Makaron kolanka Firenze zachowuje po ugotowaniu swoją formę, nie skleja się, jest odpowiednio twardy oraz sprężysty. Cechuje go neutralny zapach i złocisty kolor. Sprawdzi się podawany zarówno z zupą pomidorową, jak i potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Swoim wyglądem udoskonali sałatki i zapiekanki makaronowe. Makaron kolanka Firenze wyśmienicie łączy się również z lekkimi sosami, oliwą z oliwek, startym serem, a dodane zioła wydobędą jego odświeżający smak.

Makaron kokardki

500 g

makaron-kokardki-firenze.jpg

Makaron w typie włoskiego farfalle, często nazywany „motylkami”. Makaron kokardki Firenze cechuje po ugotowaniu idealna sprężystość oraz złocisty kolor. Dzięki specjalnej technologii produkcji zachowuje swój specyficzny wygląd. Ma zastosowanie w wielu daniach o różnym charakterze: może dodać atrakcyjnego wyglądu zwykłej zupie pomidorowej, ale równie dobrze pasuje do potraw bardziej wyrafinowanych. Dobrze komponuje się ze specjałami pomidorowymi i śmietaną, nadaje wyjątkowości sałatkom, świetnie współgra z owocami morza.

Makaron muszelki

500 g

makaron-muszelki-firenze.jpg

Makaron, za którym wprost przepadają dzieci. Chętnie spróbują go nawet niejadki ze względu na jego uroczy kształt. Makaron muszelki Firenze jest delikatny, a jednocześnie odpowiednio twardy i zachowuje po ugotowaniu swoją szczególną formę. Ma szerokie zastosowanie w kuchniach z różnych zakątków świata. Malutkie muszelki idealnie nadają się do zup. Sprawdzą się również w podawanych na ciepło zapiekankach z warzywami i mięsem. Wyjątkowo komponuje się w sałatkach po skropieniu dobrą oliwą lub sosem na bazie soku cytrynowego.

Makaron świderki

500 g

makaron-swiderki-firenze.jpg

Swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu kształtowi przypominającemu skręcone spirale. Makaron świderki Firenze ugotowany al dente zachowuje swój kształt i nie skleja się. Podany w zupie pomidorowej sprawi, że stanie się ona sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Świderki idealnie pasują do zapiekanek makaronowych pod pierzynką z sera. Makaron świderki Firenze doskonale łączy się z sosami pomidorowymi i śmietanowymi. Można go również serwować na przyjęciach w wykwintnych potrawach zawierających owoce morza lub delikatne mięsa.

Makaron trójkolorowy świderki

500 g

makaron-trojkolorowy-swiderki-firenze.jpg

Makaronowe spiralki o barwie złocistej, zielonej i pomarańczowej. Dzięki obecności naturalnych barwników makaron trójkolorowy świderki Firenze po ugotowaniu zyskuje głębokie kolory. Jest sprężysty, nie skleja się, a ciekawy wygląd sprawia, że nadaje potrawom wyjątkowości. Nawet kucharz amator może stworzyć z niego ekskluzywne dania, które zachwycą każdego stołownika. Makaron trójkolorowy świderki Firenze doda uroku świeżym sałatkom, sprawdzi się w towarzystwie aromatycznego kurczaka albo zachwyci w ciepłej zapiekance.

Makaron rurki

500 g

makaron-rurki-firenze.jpg

Włosi nazywają go penne. Jest jednym z najpopularniejszych makaronów na świecie. Makaron rurki Firenze przypomina kształtem ścięte pod kątem pióro, a jego wielkość można porównać do długości małego palca u ręki. Po ugotowaniu jest idealnie sprężysty. Doskonale komponuje się z sosami, które wypełniają go w środku. Może być również zapiekany ze świeżymi warzywami, mięsem i serem. Miłośnicy kulinariów nie zawahają się dodać go do zup czy gulaszu. W towarzystwie aromatycznego pesto lub owoców morza staje się gratką dla smakoszy.

Makaron razowy rurki

500 g

makaron-razowy-rurki-firenze.jpg

Alternatywa dla tradycyjnego makaronu penne. Makaron razowy rurki Firenze powstaje z mąki z pełnego przemiału, która sprawia, że ma większe wartości odżywcze, jest bogatszy w mikroelementy, zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Szczególnie docenią to osoby będące na diecie. Duża zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Makaron razowy rurki Firenze staje się doskonałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Z powodzeniem można go także wykorzystać do przyrządzenia sałatki.

Gazetka NETTO