Przepisy na schab pieczony w rękawie (tradycyjny i w wersji ze śliwką)

Zbliżają się święta Wielkanocne, w związku z tym każda pani domu zastanawia się jakie potrawy przygotować. Bezpiecznym i smacznym rozwiązaniem jest pieczony schab. Jak go przygotować, żeby był miękki, soczysty, aromatyczny? Najlepiej i najprościej jest upiec schab w rękawie do pieczenia. Zwykły schab lub schab ze śliwką pieczony w rękawie zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Pieczony schab może być spożywany na ciepło oraz na zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Schab pieczony w rękawie w piekarniku

Czas przygotowania potrawy: około 4 godzin
Porcja dla: 6 - 8 osób

Składniki:

  • schab bez kości: 1-1,5 kg
  • przyprawy: sól, pieprz
  • ulubione zioła np. majeranek, tymianek
  • czosnek: 3 ząbki
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki

Sposób przygotowania schabu pieczonego w rękawie w piekarniku

  1. Mięso należy opłukać i osuszyć.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do oliwy z oliwek oraz przypraw (sól, pieprz, zioła).
  3. Powstałą marynatą należy natrzeć schab. (Dodatkowo można nakłuwać / nacinać mięso, żeby lepiej się zamarynowało).
  4. Schab umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zawiązać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po wyjęciu schabu z lodówki należy nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Następnie wstawić schab do rozgrzanego piekarnika.
  6. Po upływie ok. 30-40 minut należy przekręcić rękaw ze schabem na drugą stronę. Piec przez kolejne 30-40 minut.
  7. W celu uzyskania chrupiącej skórki, należy rozciąć worek na ostatnie 15 minut pieczenia.
  8. Wyciągnąć schab (można wyjąć z worka). Po odczekaniu 10 minut pokroić w plastry.

Schab można jeść na ciepło lub na zimno. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać ok. 10 minut. Pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi. Do tego w sosjerce postawić sos pieczeniowy i przygotować ulubioną surówkę. W przypadku chęci spożycia na zimno, należy poczekać aż schab wystygnie, pokroić w plastry. Idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.

Schab ze śliwką pieczony w rękawie

Czas przygotowania potrawy: około 3 godzin
Porcja dla: 6 - 8 osób

Składniki:

  • schab bez kości: 1,5 kg
  • suszone śliwki: 30 dag
  • olej lub oliwa z oliwek: 1/4 szklanki
  • przyprawy: sól
  • suszony majeranek (ok. 1 łyżka)

Sposób przygotowania schabu ze śliwką pieczonego w piekarniku w rękawie

  1. Mięso należy opłukać i osuszyć.
  2. Następnie dokładnie natrzeć solą i majerankiem.
  3. Zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu, schab wyjąć z lodówki i odwinąć z folii spożywczej.
  5. Długim, wąskim i ostrym nożem przebić schab wzdłuż (w celu utworzenia kanału / otworu na śliwki).
  6. Powstały kanał nafaszerować suszonymi śliwkami (należy upchać je do środka, np. przy pomocy łyżki).
  7. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć schab z każdej strony. Smażyć do momentu nabrania złotego koloru.
  8. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
  9. Schab umieścić w rękawie do pieczenia i szczelnie zamknąć.
  10. Rękaw ze schabem umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  11. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  12. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
  13. Po zmniejszeniu temperatury piec jeszcze 50-60 minut.
  14. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  15. Rozciąć rękaw i przełożyć schab do naczynia.
  16. Pokroić w plastry.

Schab ze śliwką również można jeść na ciepło lub na zimno. Sposób podania, podobny jak w przypadku pierwszego przepisu. Pokroić w plastry i umieścić na półmisku. Również świetnie smakuje z sosem pieczeniowym. Do tego podać np. pieczone ziemniaki, kluski śląskie. Dla dopełnienia dania przygotować ulubioną surówkę. W przypadku chęci spożycia na zimno, należy poczekać aż schab wystygnie i pokroić go w plastry. Schab ze śliwką również idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.

Obie z przedstawionych propozycji przygotowania pieczonego schabu sprawdzą się podczas świątecznego obiadu. Przepisy na schab w rękawie to również idealny pomysł na niedzielny obiad.

Wróć

Pieczone buraki - źródło zdrowia i urody!
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Pieczone buraki
Wielkanocny żurek
Przepisy na barszcz biały
Pasztet wielkanocny
Gazetka NETTO