ZIOŁA

Czego nie wiecie o ziołach?

  • Miewasz problemy ze zgagą?

    Osobom, którym doskwiera zgaga poleca się zjedzenie niewielkiej ilości świeżego szczawiku (kilka listków). Pomaga!

  • Jak uwydatnić smak włoskiej kuchni?

    Postaw na bazylię! Nie ma mowy o uzyskaniu prawdziwego smaku słonecznej Italii bez dodatku bazylii. Używaj jej do sosów, sałatek, zup-kremów i makaronów.

  • Jak zniwelować bóle brzucha?

    Mięta to wspaniały pomocnik w niwelowaniu problemów układu pokarmowego. Wspomaga proces trawienia, zapobiega wzdęciom, niweluje bóle brzucha, a przy okazji – wzbogaca smak potraw i napojów.

  • Jak ukoić skołatane nerwy?

    Melisa nie od wczoraj znana jest jako antidotum na stres, nerwy i niepokój. Uspokajające działanie melisy znane jest już od czasów starożytnych!

  • Jak nadać potrawom orientalny smak?

    Jeśli masz ochotę na nieco bardziej orientalne smaki, przypominające tradycyjną kuchnię wschodu – spróbuj używać do potraw kolendry. Większość dań kuchni arabskiej przyprawiana jest właśnie aromatyczną kolendrą.

  • Przygotowujesz romantyczną kolację?

    Pamiętaj o tym, że wiele popularnych ziół to afrodyzjaki! Na rozbudzenie uczuć naszej sympatii dobrze zadziałać może bazylia, lubczyk, rozmaryn lub tymianek

Świeże zioła
W naszej ofercie pojawiły się świeże, zdrowe, aromatyczne zioła! Bazylia, kolendra czy pietruszka, wspaniale wzbogacają smak przygotowanych potraw, zup i przekąsek. Z kolei świeża mięta, szczawik i melisa doskonale nadają się do napojów. Chyba nie ma osoby, która nie wykorzystywałaby w kuchni ziół. I choć te, do których jesteśmy na ogół przyzwyczajeni – suszone zioła w torebkach, są bardzo wartościowe pod względem walorów smakowych i niepozbawione czynników prozdrowotnych, to nie mogą jednak równać się pod tym względem ze świeżymi ziołami z doniczki.

Zacznijmy od walorów zdrowotnych – świeże zioła to większa zawartość olejków eterycznych, przeciwutleniaczy, witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu ich użycie bardzo pozytywnie może wpływać na przemianę materii i ogólną pracę układu pokarmowego. Poza tym, nie można zapominać, że suszone zioła z torebki zawierają sztuczne dodatki smakowe i konserwanty (szczególnie mieszanki przypraw). Warto zagłębić się w ten temat i poznać dobroczynne właściwości poszczególnych ziół! Warto wspomnieć również o walorach smakowych świeżych ziół, gdyż są one nie do przecenienia! Gotowe mieszanki przypraw lub poszczególne, suszone przyprawy w torebkach nie są w stanie zastąpić bogatego smaku i aromatu świeżo zerwanych z krzaczka ziół. A poza tym – chyba każdy lubi zapach świeżych ziół w kuchni!

ZIELONY KOKTAJL Z GRUSZKI, KIWI I MELISY
FRYTKI WARZYWNE
Wegańskie curry z pieczonym kalafiorem i kolendrą
Kanapki z szynką parmeńską, pietruszkowym pesto i mozzarellą
ZIELONY KOKTAJL Z GRUSZKI, KIWI I MELISY
FRYTKI WARZYWNE
Wegańskie curry z pieczonym kalafiorem i kolendrą
Kanapki z szynką parmeńską, pietruszkowym pesto i mozzarellą
Gazetka NETTO