tata i nektarynka.png

 

CZEGO NIE WIECIE O NEKTARYNKACH?

  • Skąd pochodzi nektarynka?

    Badania wykazały, że nektarynka pochodzi z Chin i do dzisiaj to właśnie tam produkuje się jej najwięcej.

  • Czy to prawda, że pestka nektarynki jest szkodliwa?

    Tak. Owoce i skórka nektarynki są jadalne, ale pod żadnym pozorem nie można jeść jej pestki! Posiada ona wysoką zawartość toksycznej amigdaliny.

  • Skąd pochodzi nazwa „nektarynka”?

    Pochodzi od nektaru, czyli napoju bogów z mitologii greckiej, który dawał im wieczną młodość. Nic dziwnego – nektarynki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale też wyjątkowo soczyste.

  • Ile wody zawiera nektarynka?

    Nektarynka aż w 87 % składa się z wody.

  • Soczysta, piękna i gładka

    Przed Wami nektarynka, czyli gładka kuzynka brzoskwini (na jej skórce nie ma charakterystycznego meszku). Która jest lepsza? Zdania są podzielone. Ale zwolenników nektarynki czeka teraz nie lada gratka – kosz nektarynek znajdziecie w promocyjnej cenie. Tylko w Netto! A dlaczego warto się na nią skusić? Bo to soczysta bomba witaminowa! Nektarynki są znakomitym źródłem witamin A, C i E (posiadają ich więcej niż brzoskwinia), a także beta karotenu czy potasu. Dzięki temu chronią skórę, wzrok i wspomagają układ odpornościowy.

Nektarynkowy zawrót głowy!

Nektarynka jest gotową przekąską, którą możesz wszędzie ze sobą zabrać. Ale to też superdodatek do deserów - ciast, lodów czy naleśników na słodko. Można ją także jeść z jogurtem czy owsianką albo zrobić z niej smoothie lub dżem. Wielu zwolenników ma też łączenie nektarynki z wytrawnymi składnikami, np. w sałatkach z dodatkiem serów i orzechów.

To co, dacie się skusić? 

Netto_TatoWie_nektaryna.jpg

Gazetka NETTO