KUKURYDZA

Czego nie wiecie o kukurydzy?

  • Od jak dawna uprawia się kukurydzę?

    Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Początki uprawy tego zboża datowane są na… 4,5 tys. lat p.n.e., a miejscem upraw był Meksyk. Do Polski kukurydza trafiła dopiero w XVIII wieku.

  • Co ma wspólnego z kukurydzą Krzysztof Kolumb?

    Według części badaczy, to właśnie Krzysztof Kolumb w 1493 roku przywiózł kukurydzę do Europy! Odkrywcy Ameryki przypisuje się również dostarczenie do Europy ananasów i tytoniu. Inne źródła twierdzą natomiast, ze kukurydzę uprawiano we Włoszech jeszcze przed wyprawą Kolumba. Jak było naprawdę? Trudno to dziś dokładnie zweryfikować.

  • Kukurydza jako lekarstwo?

    Tak! Kukurydza traktowana jest również jako roślina lecznicza, która stosowana może być jako lek moczopędny. W pewnym stopniu używana może być również jako lek przeciwzapalny i rozkurczowy w przypadkach trudności z oddawaniem moczu.

  • Czy istnieje niebieska kukurydza?

    Nie tylko niebieska, ale również czerwona! Oba rodzaje kukurydzy można spotkać w krajach afrykańskich. Co ciekawe, w niebieskiej kukurydzy znajdują się antyoksydanty, w tym szczególnie ważne antocyjany oraz łatwo przyswajalne witaminy i minerały.

Kukurydza to świetne źródło witamin!

Kukurydza, poza swoim słodkim smakiem i różnorodnym zastosowaniem w kuchni, posiada również nieocenione właściwości zdrowotne. Szczególnie ważną rolę odgrywa w przypadku chorób dróg moczowych. Poza tym, stanowi źródło witaminy A, C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz takich minerałów jak potas czy magnez.

Kukurydza w kuchni!
Kukurydza najczęściej spożywana jest w postaci ugotowanej kolby jako zdrowa przekąska, jednak można ją wykorzystywać również na inne sposoby. Kukurydza świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek. Można z niej przyrządzić też pyszną zupę krem. Warto wspomnieć również o podawanej z masłem i solą kukurydzy z grilla.

Gazetka NETTO