KIWI GOLD

Czego nie wiecie o kiwi gold?

  • Skąd pochodzi kiwi gold?

    Ten egzotyczny owoc pochodzi z Nowej Zelandii. Po raz pierwszy wyhodowany został w latach 70. XX wieku. Cechuje się krótkim terminem przydatności do spożycia, co wpływa na jego wyższą cenę w porównaniu do zielonego kiwi.

  • Jak smakuje kiwi gold?

    Smak kiwi gold określany jest jako bardzo słodki, szczególnie w porównaniu z nieco kwaskowym smakiem zielonego kiwi. Niektórzy określają tej smak jako przypominający połączenie truskawki z bananem.

  • Jak można wykorzystać kiwi gold?

    Najczęściej kiwi gold spożywane jest samodzielnie jako słodka, soczysta przekąska. Może być jedzone w całości lub pokrojone w kostkę. Świetnie nadaje się również jako składnik owocowych sałatek lub koktajli. Kiwi gold możemy również wykorzystać do dekoracji ciast i deserów lub jako mus pokrywający wypieki w zastępstwie tradycyjnych kremów.

  • Jakie właściwości zdrowotne ma kiwi gold?

    Podobnie jak w przypadku zielonego kiwi, równie jego żółty „kuzyn” posiada liczne właściwości zdrowotne dzięki swoim składnikom odżywczym. Dość powiedzieć, że porcja 100 gram kiwi gold zapewnia ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co wspaniale wzmacnia odporność organizmu. Owoc ten zawiera również dużą dawkę witaminy B5, witaminy E oraz kwasu foliowego. Kiwi gold wspiera również układ kostny, nerwowy, dotlenia mózg i wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek. Jest również bogatym źródłem antyoksydantów.

  • Jak jeść kiwi gold?

    Co do zasady, kiwi gold można jeść dokładnie tak samo jak tradycyjne kiwi zielone, czyli przekroić na pół i wyjeść słodki miąższ łyżeczką. Co ciekawe, kiwi w tej odmianie, w przeciwieństwie do swojego zielonego odpowiednika, może być jedzone również w całości, ponieważ nie posiada włosków na skórce.

Kiwi Gold 
Delikatny, słodki smak oraz bogactwo witaminy C i innych składników odżywczych to najważniejsze cechy odmiany kiwi gold.

Egzotycznie, słodko i zdrowo – poznaj kiwi gold!
Kiwi gold to egzotyczny, nowozelandzki owoc, który w przeciwieństwie do tradycyjnego, zielonego kiwi nie jest w Polsce szczególnie popularny. Warto jednak skorzystać z okazji, kiedy akurat pojawi się w polskich sklepach. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C z nawiązką zaopatruje nasz organizm w zalecaną dzienną dawkę wzmacniając jego odporność. Ma w sobie również mnóstwo przeciwutleniaczy. Wreszcie, świetnie smakuje! Ci, którzy mieli okazję próbować kiwi gold bardzo cenią sobie jego słodki smak. Daj się skusić!

Gazetka NETTO