KAKI

Czego nie wiecie o kaki?

  • Jak długo trwa sezon na kaki?

    Niestety nie możemy cieszyć się tym owocem przez większą część roku. Sezon na kaki trwa zaledwie trzy miesiące – od października do grudnia. Poza tym, nie jest też często spotykany w polskich sklepach. Właśnie dlatego, kiedy nadarzy się okazja aby go kupić, warto z niej skorzystać i skosztować tego egzotycznego owocu.

  • Skąd pochodzi ten egzotyczny owoc?

    Ojczyzną kaki jest Azja, a dokładniej Chiny i Japonia. Do Europy ten tropikalny owoc zawędrował w XIII wieku. Obecnie drzewa hurmy wschodniej uprawiane są głównie w krajach azjatyckich, ale również w Europie Południowej i Stanach Zjednoczonych.

  • Jakie właściwości zdrowotne ma kaki?

    Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, takich jak witaminy: C, B6, E, K, beta-karoten, niacyna, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez i wiele innych, owoce kaki uznawane są na całym świecie za wyjątkowo zdrowe i korzystnie wpływające na ludzki organizm. Według badań, ich regularne spożywanie pozwala ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób serca, chroni narząd wzroku oraz pomaga ograniczyć cholesterol.

  • Jak jeść kaki?

    Kaki jest owocem, który możemy przygotować do spożycia w bardzo szybki sposób. Jedyne co należy zrobić to zdjąć znajdujące się z wierzchu liście, umyć owoc pod bieżącą wodą i obrać ze skórki. W zależności od preferencji możemy go pokroić i wyjeść miąższ łyżeczką lub dodać do sałatki owocowej, koktajli, ciast lub innych deserów.

  • Pod jaką nazwą można spotkać ten owoc?

    Owoc kaki spotkać można pod wieloma nazwami. Pochodzący z drzew hurmy gatunek diaspyros, bo tak brzmi jego naukowa nazwa, spotkać można pod nazwą „hurma wschodnia”, „persymona”, od angielskiej nazwy „persimmon” lub „chińska śliwka”. Zdecydowanie najczęściej jednak nazywany jest po prostu „kaki”.

  • Jak smakuje kaki?

    Wybierając w sklepie kaki, możemy kupić te lekko miękkie, w pełni dojrzałe owoce, lub wybrać te twardsze i odczekać kilka dni aż dojrzeją. Kiedy owoce kaki są dojrzałe, mają bardzo słodki smak, przypominający śliwkę.

Skosztuj kaki! Pochodzący z Azji Środkowej owoc wyróżnia się słodkim, egzotycznym smakiem oraz dużą zawartością błonnika.

Egzotycznie, słodko i zdrowo – poznaj owoc kaki!
Kaki to słodki, egzotyczny owoc pochodzący z krajów tropikalnych. Z wyglądu może przypominać nieco pomidora, z kolei w smaku najczęściej kojarzony jest ze śliwką. Owoc kaki nie jest niestety szczególnie popularny w Polsce, jednak kiedy przychodzi na niego sezon, zdecydowanie warto z tego skorzystać! Kaki to nie tylko pyszna przekąska lub składnik owocowej sałatki, ale również kopalnia wartości odżywczych dla Twojego organizmu. W owocach znajduje się duża dawka błonnika, witamin i minerałów.

Gazetka NETTO