Sałatka z kurczakiem i octem balsamicznym

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów z kurczaka
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz czarny ziarnisty Premieur
  • 1 łyżeczka suszonego Premieur
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego Premieur
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego Premieur

Sałatka:

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • 1/3 szklanki listków bazylii
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz czarny ziarnisty Premieur

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka prażonego sezamu

WYKONANIE:

Filety przekrój w poprzek na cieńsze płaty. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wlej oliwę i wymieszaj. Odstaw na 1h. Mozzarellę odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Mieszankę sałat umieść w misce, dodaj mozzarellę, posiekaną bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, wlej oliwę i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Przed samym podaniem dopraw również solą. Pomidorki przekrój na połowę. Rozgrzej patelnię i smaż filety na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Skrop filety sokiem z cytryny, dodaj pomidorki i smaż ok. ½ minuty, aż będą delikatnie pomarszczone i ciepłe. Na koniec polej filety i pomidory mieszanką octu balsamicznego i syropu klonowego. Sałatkę umieść na talerzach, na niej poukładaj mięso z pomidorkami. Całość polej sosem pozostałym na patelni ze smażenia mięsa. Posyp sezamem i podawaj z ulubionym, chrupiącym pieczywem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO