Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

ORIENTALNA ZUPA Z KREWETKAMI

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju, np. kokosowego
  • 1 mała cebula
  • ½ papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 250 g Grenlandzkich krewetek Premieur
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 250 mleka kokosowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz czarny ziarnisty Premieur
  • cukier trzcinowy

WYKONANIE:

Cebulę i chilli posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chili, czosnek, skórkę z limonki, imbir, słodką paprykę i kurkumę. Smaż ok. 3 minuty na małym ogniu. W razie potrzeby dolej kilka łyżek mleka kokosowego, aby składniki się nie przypaliły. Wlej do pasty bulion i gotuj 5 minut. Wlej mleko kokosowe i gotuj ok. 2 minuty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Dodaj rozmrożone, osuszone krewetki i gotuj ok. ½ minuty. Zupę podawaj od razu posypaną natką pietruszki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO