DAKTYLE Z SEREM GORGONZOLA OWINIĘTE BOCZKIEM

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów bekonu
  • 12 daktyli
  • 75 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka siekanych orzechów pekan lub włoskich
  • niewielka ilość miodu akacjowego (opcjonalnie)
  • 12 wykałaczek

WYKONANIE:

Przekrój plastry bekonu na pół. Nadziej daktyle serem gorgonzola i orzechami, a następnie zawiń każdy daktyl w połówkę plastra bekonu. Przypnij bekon do daktyli za pomocą wykałaczek. Wstaw daktyle do zamrażarki na godzinę. Po wyjęciu z zamrażarki od razu przełóż daktyle na blachę do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 200 °C, aż boczek stanie się chrupiący, a ser zacznie się roztapiać.

Podawaj od razu – jeśli chcesz, możesz skropić każdy z daktyli odrobiną miodu akacjowego.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO