Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 16
Rozgrzej piekarnik do 170 °C (160 °C termoobieg). Zmieszaj masło z cukrem. Dodaj jajko i utrzyj razem na puszystą masę. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy przez sito, a następnie połącz wszystkie składniki. Dodaj orzechy i czekoladę, a następnie szybko uformuj ciasto. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia, po czym podziel ciasto na 16 kulek. Układając kulki na blasze, upewnij się, że między nimi znajduje się wystarczająco dużo miejsca i żadne z kulek nie przylegają do siebie. Piecz ciasto przez 18-20 minut, aż ciasteczka zrumienią się na lekko brązowy kolor.
Pozostaw ciastka do wystygnięcia, a następnie włóż je do szczelnie zamkniętego pudełka lub puszki.