Szakszuka z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Czas: 15 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

  • ½ łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g ciecierzycy konserwowej
  • 50 g jarmużu Fit&Easy
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

Na patelni o średnicy 20 cm roztop masło, wlej oliwę i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotuj pod przykryciem ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, do momentu aż pomidorki będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodaj liście jarmużu, wsyp ciecierzycę i gotuj kolejne 2 minuty. Wbij jajka, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ok. 3 minuty, aż białka będą ścięte. Szakszukę podawaj od razu posypaną szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Gazetka NETTO