Śniadaniowe rösti z jajkiem, szpinakiem i oliwkami

Czas: 1 godzina
Ilość porcji: 4
Dodatkowe informacja: wegetariańskie, bez glutenu

SKŁADNIKI

  • 500 g mącznych ziemniaków Melody
  • 3 łyżki masła Miletto
  • 2 jajka
  • 200 g szpinaku w liściach
  • 100 g sera feta
  • garść czarnych oliwek La Campagna
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej Bolinero
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obierz i przepłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków nadmiar wody i dodaj do nich 2 łyżki roztopionego masła i przypraw pieprzem do smaku.

Cztery żaroodporne naczynia lub małe patelnie do zapiekania o średnicy ok. 10 cm posmaruj masłem i ułóż w nich ziemniaczaną masę, dociskając do krawędzi formy. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut na złotobrązowy kolor.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i wrzuć liście szpinaku. Smaż je przez chwilę, aż zmniejszą objętość, a następnie przypraw solą, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na upieczone rösti połóż usmażony szpinak i ugotowaną na miękko połówkę jajka. Całość posyp pokrojonymi na plasterki oliwkami i pokruszonym serem feta.

Gazetka NETTO