Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Owsiane gofry śniadaniowe

Liczba porcji: ok. 6 sztuk
Czas przygotowania: 
45 min

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 140 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo do pieczenia gofrów:

  • ok. 1 łyżka oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy

Jajko w koszulce:

  • 1 l wody
  • 6 jajek

Pasta z suszonych pomidorów i awokado:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do podania:

  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
Żółtka umieść w misce. Dodaj mleko, olej, mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj i odstaw na 20 minut do zgęstnienia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka. Nakładaj po ok. 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz do uzyskania złoto brązowego koloru. Upieczone gofry studź na kratce.

Jajko w koszulce:

Jajko wbij do małej miseczki. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Wodę wymieszaj tak, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Każde jajko gotuj osobno.

Pasta z suszonych pomidorów i awokado:

W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki i rozdrobnij do konsystencji pasty.

Ciepłe gofry posmaruj pastą z awokado i suszonych pomidorów, umieść kilka listków rukoli i jajko w koszulce. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO