Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Kruche babeczki z nadzieniem z makreli

Liczba porcji: ok. 25 - 30 babeczek

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 200g masła
  • 200g mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki papryki

Nadzienie:

  • 1 obrana wędzona makrela
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ½ czerwonej papryki
  • czarnuszka do posypania
  • kiełki rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Miękkie masło wymieszaj z przyprawami oraz mąką. Wyrabiaj aż powstanie ciasto o konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko. Zagnieć ciasto i odstaw zawinięte w folię spożywczą na ok 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmaruj roztopionym masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep każdą formę ciastem. Spód ponakłuwaj, schłodź w lodówce 20 min. Schłodzone babeczki piecz w temperaturze 180°C przez około 5 minut z obciążeniem, a następnie 10 min bez obciążenia. Po upieczeniu wystudź.

Nadzienie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę, dodaj do cebuli obraną makrelę, jogurt, majonez oraz przyprawy. Wymieszaj. Nałóż nadzienie do wypieczonych kruchych babeczek. Wierzch udekoruj paskami czerwonej papryki oraz kiełkami rzodkiewki. Wierzch posyp czarnuszką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO