Kanapki dla najmłodszych

KANAPKA STWOREK

Czas: 10 minut
Ilość porcji: 1

SKŁADNIKI

  • 2 duże plastry salami
  • kromka pszennego chleba
  • papryka czerwona
  • ogórek
  • sałata
  • dowolne kiełki
  • rzodkiewka
  • Delma Extra o smaku wiejskiego masełka
  • oliwki czarne
  • ser żółty

PRZYGOTOWANIE

Kromkę chleba smarujemy Delmą i przykrywamy liściem sałaty. Jeden plaster salami przycinamy na pół – połówki plastra układamy na dwóch końcach kromki, a na wierzch kładziemy drugi plaster salami, który będzie twarzą naszego stworka. Z czerwonej papryki wykrawamy usta, a z sera żółtego kilka prostokącików, z których układamy zęby. Plaster rzodkiewki i ogórka przekrawamy na pół i układamy z nich uszy. Z sera żółtego wycinamy małe kółeczka, które będą bazą dla oczu stworka, na ser kładziemy jeszcze po kawałku oliwki. Na sam koniec z kiełków robimy stworkowi czuprynę.

KANAPKA RYBKA

Czas: 10 minut
Ilość porcji: 1

SKŁADNIKI

  • duży plaster salami
  • kromka chleba razowego
  • Delma Extra maślany smak
  • plaster żółtego sera
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • oliwki czarne
  • sałata strzępiasta zielona

PRZYGOTOWANIE

Delmą smarujemy kromkę chleba, a następnie z sałaty układamy płetwy oraz ogon naszej rybki. Na sałatę kładziemy ser żółty. Z plastra salami wycinamy podłużny, owalny kształt, który następnie układamy na serze żółtym. Ogórek tniemy na cienkie plasterki, które przecinamy na pół. Z półokręgów ogórka układamy łuski ryby. Z plasterka rzodkiewki i oliwki tworzymy oko naszej rybki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO