Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Grzanki z pesto z rukoli z pomidorkami

Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 1 bagietka
  • 300 g pomidorków daktylowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • 100 g serka kremowego

Pesto:

  • 70 g pestek słonecznika
  • 60 ml oleju
  • garść rukoli
  • garść liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bagietkę pokrój w ukośnie kromki. Każdą kromkę skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 4-5 minut. W tym czasie przygotuj pesto. Do blendera wrzuć świeżą bazylię oraz rukolę, wlej olej dodaj sok z cytryny, słonecznik oraz czosnek. Zblenduj na gładko. Jeśli pesto jest zbyt gęste dolej trochę oleju. Pesto dopraw solą i pieprzem. Na wypieczone kromki rozsmaruj serek oraz pesto, na wierzchu układamy połówki pomidorków wymieszane z octem balsamicznym i doprawione pieprzem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO