Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 3 - 4

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków wczesnych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ - 1 łyżka suszonego rozmarynu Bolinero
  • 40 g zimnego masła bez laktozy 

Do podania:

  • 3 jogurty naturalne bez laktozy Miletto

ziemniaki-strona-internetowa(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Układaj na okrągłej blaszce o nieprzywierającej powłoce o średnicy 20 cm. Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozprowadź opuszkami palców na wierzchu ziemniaków. Posyp solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na wierzchu poukładaj cienkie plastry masła, przykrywając całą powierzchnię ziemniaków. Piecz w piekarniku w 180 stopniach (z funkcją termoobieg “góra - dół”) przez ok. 40 - 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i złociste. Od razu podawaj w towarzystwie jogurtu naturalnego bez laktozy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO