Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 3 - 4

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków wczesnych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ - 1 łyżka suszonego rozmarynu Bolinero
  • 40 g zimnego masła bez laktozy 

Do podania:

Zobacz też: ZIEMIACZKI W MUNDURKACH Z PIEKARNIKA 

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Układaj na okrągłej blaszce o nieprzywierającej powłoce o średnicy 20 cm. Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozprowadź opuszkami palców na wierzchu ziemniaków. Posyp solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na wierzchu poukładaj cienkie plastry masła, przykrywając całą powierzchnię ziemniaków. Piecz w piekarniku w 180 stopniach (z funkcją termoobieg “góra - dół”) przez ok. 40 - 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i złociste. Od razu podawaj w towarzystwie jogurtu naturalnego bez laktozy.

Zobacz też: SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW - DWA PROSTE PRZEPISY 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!