Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Żeberka grillowane w marynacie musztardowo - miodowej

Ilość porcji: ok. 2 - 3
Czas przygotowania: 1 h + czas na marynowanie ok. 12h

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 - 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem przygotuj marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. W razie potrzeby dodaj więcej soli. Żeberka dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki z dwoma - trzema żebrami. Włóż do głębokiego naczynia, natrzyj marynatą, dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. W trakcie marynowania przemieszaj żeberka 2 - 3 razy.
Kolejnego dnia wyjmij żeberka z lodówki. Folię aluminiową podziel na większe kawałki. Smaruj każdy kawałek folii odrobiną marynaty, umieść 1 - 2 kawałki żeberka, polej z wierzchu marynatą i szczelnie zawiń w folię. Tak, aby w trakcie pieczenie nie wypływała marynata z folii.
Żeberka układaj na ruszt i grilluj (nie nad żarem) ok. 2,5 - 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuń żeberka nad żar i grilluj chwilę, aż się zarumienią.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO