Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 1,5h
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na talarki (najlepiej zrobić to na mandolinie) i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut do zarumienienia. Dodaj posiekaną szynkę lub boczek oraz szpinak. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszaj. Dopraw nadzienie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Plastry ziemniaków wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj połowę farszu, zetrzyj 1/3 sera, rozłóż kolejną warstwę ziemniaków, pozostały farsz, kolejną warstwę sera i jeszcze jedną warstwę ziemniaków. Zalej zapiekankę jajkiem wymieszanym ze śmietaną 30% i 12%. Zalewę śmietanową dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekaj ok. 40 minut. Wierzch posyp świeżą pietruszką.