Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Zapiekanka ziemniaczana

Ilość porcji:4
Czas przygotowania:
1,5h

SKŁADNIKI

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 400 g szynki lub boczku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 120 ml śmietany 12%
  • 100 g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • garść świeżego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka do posypania wierzchu
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na talarki (najlepiej zrobić to na mandolinie) i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut do zarumienienia. Dodaj posiekaną szynkę lub boczek oraz szpinak. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszaj. Dopraw nadzienie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Plastry ziemniaków wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj połowę farszu, zetrzyj 1/3 sera, rozłóż kolejną warstwę ziemniaków, pozostały farsz, kolejną warstwę sera i jeszcze jedną warstwę ziemniaków. Zalej zapiekankę jajkiem wymieszanym ze śmietaną 30% i 12%. Zalewę śmietanową dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekaj ok. 40 minut. Wierzch posyp świeżą pietruszką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO