Zapiekanka pasterska z groszkiem i marchewką

Liczba porcji: 1,5 h

SKŁADNIKI

Warstwa mięsna

  • 500g mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Warstwa ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła extra Miletto
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo

  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

Warstwa mięsna: Cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklij na gorącym oleju. Wrzuć mięso, podsmaż. Następnie dodaj startą marchewkę, groszek, koncentrat pomidorowy wymieszany z 125 ml wody. Gotuj całość pod przykryciem do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Warstwa ziemniaczana: Obrane i ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub zblenduj dodaj przeciśnięty czosnek wraz z masłem i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree ziemniaczane wyłożyć na mięso. Jajko roztrzep i posmaruj wierzch zapiekanki. Zapiekaj 20 minut w temp. 180 C.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO