Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z GRZYBAMI, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 400g świeżych grzybów (podgrzybki, maślaki, wg uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść świeżego szpinaku

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na połówki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrop oliwą, posyp solą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 15 minut. W czasie kiedy ziemniaki się pieką przygotuj farsz.

Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze plastry. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmaż posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Dodaj grzyby, dopraw je solą i smaż, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodaj do farszu posiekaną natkę pietruszki. Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, ułóż na nich grzybowy farsz, oraz połówki pomidorków. Całość posyp delikatnie pokrojoną mozzarellą. Włóż ponownie ziemniaki do piekarnika na ok. 5-10 minut. Podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie świeżego szpinaku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO