Tarta z pomidorami z bazyliowym pesto
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Spód:

  • 230 g słonych krakersów
  • 120 g masła
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Nadzienie:

  • 80 g serka koziego
  • 250 ml jogurtu naturalnego Miletto
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 150 g pomidorków daktylowych RedStar
  • czerwona cebula

Pesto bazyliowe:

  • szklanka liści bazylii
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek La Campagna
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku

tarta3.jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód

Krakersy umieść w malakserze i zmiksuj do otrzymania okruszków. Dodaj sproszkowaną paprykę, rozpuszczone masło, mieszaj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty (najlepsza z wyjmowanym dnem) o średnicy 21 cm wysmaruj dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłóż masą krakersową i dociśnij do formy. Podpiecz spód w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij i  wylej masę jogurtową.

Nadzienie

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej, pod koniec dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Nadzienie wylej na podpieczony spód. Piecz ok. 15-20 minut w 180ºC. W czasie, kiedy nadzienie się piecze, przygotuj pesto bazyliowe. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj rozdrabniaczem (lub minimalakserem lub blenderem), tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec dopraw solą i pieprzem.

Na wypieczoną tartę wyłóż pomidorki pokrojone na połówki oraz czerwoną cebulę posiekaną w piórka. Całość polej bazyliowym pesto.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO