Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 12
Spód:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Pesto bazyliowe:
Spód
Krakersy umieść w malakserze i zmiksuj do otrzymania okruszków. Dodaj sproszkowaną paprykę, rozpuszczone masło, mieszaj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty (najlepsza z wyjmowanym dnem) o średnicy 21 cm wysmaruj dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłóż masą krakersową i dociśnij do formy. Podpiecz spód w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij i wylej masę jogurtową.
Zobacz też: KRUCHA TARTA Z BOCZKIEM I POREM
Nadzienie
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej, pod koniec dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Nadzienie wylej na podpieczony spód. Piecz ok. 15-20 minut w 180ºC. W czasie, kiedy nadzienie się piecze, przygotuj pesto bazyliowe. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj rozdrabniaczem (lub minimalakserem lub blenderem), tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec dopraw solą i pieprzem.
Na wypieczoną tartę wyłóż pomidorki pokrojone na połówki oraz czerwoną cebulę posiekaną w piórka. Całość polej bazyliowym pesto.
Zobacz też: TARTA ROSOŁOWA