Szaszłyki z grilla z pomidorkami i kurczakiem
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI

  • 350 g fileta z piersi kurczaka
  • opakowanie pomidorów daktylowych RedStar
  • mała cukinia
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii Bolinero
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sos czosnkowy ze szczypiorkiem

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego Miletto
  • łyżka ukwaszonej śmietany Miletto 12%
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Patyczki do szaszłyków włóż do wody.

Filet umyj, pokrój na większe kawałki i przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 h. Pomidorki oraz cukinię umyj. Cukinię pokrój w grubsze plastry, a każdy plaster przekrój na połowę. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
Na namoczone patyczki nabijaj kolejno: kawałek fileta, cebulę, pomidor oraz cukinię. Powtarzaj, aż zapełnisz cały patyczek na szaszłyki. Pozostałą oliwą, za pomocą pędzelka posmaruj cebulę, pomidory oraz cukinię. Grilluj ze wszystkich stron, aż mięso będzie miało złoty kolor.

Sos

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj pozostałe składniki na sos i wymieszaj. Podawaj z szaszłykami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO