Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Scones z pomidorkami i fetą

Ilość porcji: 12 sztuk

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • ok. 120 g pomidorków RedStar
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiej dwukrotnie mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, jajko, zioła i śmietanę. Mieszaj ciasto do momentu, aż zacznie łączyć w jednolite ciasto. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki (ok. 60 g) oraz pokrojony w kostkę ser feta.

Ciasto rozwałkuj lub rozpłaszcz dłońmi na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 1,5 - 2 cm formując okrągły placek. Pokrój na kawałki, tak jak na pizzę. Bułeczki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułki umieść połówki pomidorków wciskając je w ciasto. Posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

Piecz około 10 – 15 minut w temperaturze 200ºC. Studź na kratce. Bułeczki najlepiej smakują po upieczeniu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!