Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Sałatka z kurczakiem w panierce

Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 40 min

SKŁADNIKI na sałatkę z kurczakiem w panierce

Kurczak w chrupiącej panierce: 

  • 70 g płatków kukurydzianych 
  • 20 g mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej, 
  • szczypta mielonego chili 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • sól 

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie mixu sałat ze szpinakiem lub roszponką lub rukolą
  • 6 rzodkiewek 
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 kulka sera mozzarella 

Sos:

  • 5 łyżek oliwy extra
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. W naczyniu blendera umieść płatki, mąkę, czosnek granulowany, łyżeczki soli i zblenduj krótko. Ma powstać panierka z większymi kawałkami płatków. Przełóż do miski.

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4 cm, podłużne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj oliwę, paprykę słodką, chili, pieprz i niewielką ilość soli. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 min. Przełóż mięso do miski z panierką, dokładnie obtocz każdy kawałek piersi kurczaka w panierce i układaj na przygotowanej wcześniej blasze. Piecz ok. 15 min na złoty kolor. 

Przygotuj sos:  wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną na gładki sos.  

Sałatę opłucz, osusz i przełóż do miseczek. Posyp pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. Na wierzchu umieść kawałki porwanej mozzarelli i kilka kawałków ciepłego kurczaka. Polej sałatkę sosem i od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!