Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sajgonki z tofu i kiełkami rzodkiewki

Ilość porcji: ok. 10 sajgonek

SKŁADNIKI

Sajgonki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 200 g tofu
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duża marchewka
  • 1 małe opakowanie mieszanki sałat
  • 1 czerwona cebula
  • ½ opakowania kiełków rzodkiewki

Sos:

  • 30 g sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina startego imbiru lub szczypta suszonego
  • szczypta cukru
  • posiekana drobno papryczka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Najlepiej przy pomocy kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój w długie paski o grubości ok. 1,5 cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu z każdej strony, aż będzie złote i rumiane.

Przygotuj warzywa. Paprykę umyj, osusz i usuń gniazdo nasienne. Ogórka obierz ze skórki. Warzywa pokrój w paski o długości ok. 4 cm. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę pokrój w piórka.

Na blacie umieść wilgotną ściereczkę. Przygotuj pierwszy arkusze według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie umieść pierwszy arkusz papieru ryżowego na ściereczce. Na spodzie umieść kilka listków sałaty, 2 - 3 kawałki ogórka, papryki, 2 paski smażonego tofu oraz kiełki. Nie dawaj zbyt dużo nadzienia, bo wtedy ciężko będzie ciasno zrolować sajgonkę. Najpierw zawiń boczne części papieru do środka a potem, przytrzymując nadzienie jedną ręką, ciasno zroluj sajgonkę zaczynając od dolnego brzegu. Sajgonki przekrój na pół i podawaj z sosem.
Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w małej miseczce, dodaj resztę składników sosu i wymieszaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO