Rurki z pastą paprykową

Czas: 1,5 h
Ilość porcji: ok. 25 szt.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła Extra Miletto
  • 125 g śmietany ukwaszonej Miletto 18% tł.
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki czarnuszki lub nasion sezamu

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 6 - 7 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 80 - 100 g serka mascarpone
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
Masło, mąkę oraz sól umieść na stolnicy i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny. Dodaj śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce ok. 45 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. W razie potrzeby w trakcie wałkowania podsyp niewielką ilością mąki.

Pokrój ciasto w długie paski, o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijaj na foremki do rurek. Jedną stronę rurki posmaruj jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką lub sezamem.

Nadzienie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij przez chwilę na złoty kolor. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do cebuli dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż papryka będzie miękka. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.

Umieść paprykę w naczyniu blendera, dodaj suszone pomidory odsączone z oleju, mascarpone, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Zmiksuj na gładki mus. Posiekaną bazylię wymieszaj z kremowym nadzieniem. Pastę paprykową wstaw na 1h do lodówki. Następnie przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki – najlepiej przed samym podaniem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO