Czas: 1,5 h
Ilość porcji: ok. 25 szt.
Ciasto:
Dodatkowo:
Nadzienie:
Ciasto:
Masło, mąkę oraz sól umieść na stolnicy i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny. Dodaj śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce ok. 45 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. W razie potrzeby w trakcie wałkowania podsyp niewielką ilością mąki.
Pokrój ciasto w długie paski, o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijaj na foremki do rurek. Jedną stronę rurki posmaruj jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką lub sezamem.
Nadzienie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij przez chwilę na złoty kolor. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do cebuli dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż papryka będzie miękka. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
Umieść paprykę w naczyniu blendera, dodaj suszone pomidory odsączone z oleju, mascarpone, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Zmiksuj na gładki mus. Posiekaną bazylię wymieszaj z kremowym nadzieniem. Pastę paprykową wstaw na 1h do lodówki. Następnie przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki – najlepiej przed samym podaniem.