Roślinne klopsy w sosie pomidorowym na spaghetti

Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/3 lub 1/2 paczki makaronu typu spaghetti
  • 1 opakowanie klopsów roślinnych Dobra Kaloria
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • do posypania posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE

W garnku, lub na głębokiej patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos należy zmiksować go blenderem ręcznym. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, mieszamy z sosem Klopsy Dobra Kaloria podsmażamy na oleju, obracając ze wszystkich stron, układamy je na makaronie wymieszanym z sosem i posypujemy ulubioną zieleniną. Klopsy można też podgrzać w sosie, wkładając je do niego na ostatnie 2-3 minuty gotowania się sosu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO