Rolada z kaczki z migdałami i sosem miodowym
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 4 h
Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI

Kaczka

  • kaczka o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 30 g migdałów Sereno
  • duże jabłko
  • 2 łyżki masła extra osełka Miletto
  • świeży majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Sos miodowy

  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • kilka kropel soku z cytryny

rolada-z-kaczki_przepis-13.jpg

PRZYGOTOWANIE

Kaczka
Umyj kaczkę, odetnij skrzydełka i oddziel mięso z piersi od korpusu. Odetnij mięso wokół udek. Mięso z kaczki nie powinno być poprzecinane. Płat mięsa lekko rozbij tłuczkiem, przypraw solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Wstaw do lodówki na ok. 1 h. W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Smaż 3-4 minuty, aż będzie miękka. Dodaj posiekane migdały oraz świeży majeranek. Gotowy farsz dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Farsz nałóż na przyprawiony płat kaczki. Zawiń kaczkę w roladę, zabezpiecz papierem do pieczenia, zaś jego końce zroluj. Piekarnik rozgrzej do 160°C, a następnie wstaw na blaszkę roladę owiniętą papierem. Piecz przez ok. 2 godziny.

Podanie
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Polej nim wypieczoną oraz pokrojoną w plastry roladę z kaczki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO