Racuchy ze śliwkami

Czas przygotowania:  45 min
Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI

  • 300g mąki pszennej Gracja
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka Miletto

Do podania

  • 500g śliwek
  • 50g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem do rozpuszczenia. Dodaj szczyptę soli, jajko i przesianą mąkę. Całość dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj śliwki. W garnku umieść umyte, wydrylowane śliwki, cukier i wodę. Gotuj, aż śliwki puszczą sok i będą miękkie. Do gotowych śliwek dodaj sok z cytryny, odstaw do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Racuchy podawaj ze śliwkami. Smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO