Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

Czas przygotowania:  1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 125 g miękkiego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g szpinaku Fit&Easy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 230 g jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksuj mikserem, aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Można również rozcierać ciasto palcami. Dodaj żółtko oraz wodę i miksuj lub zagniataj ciasto ręcznie łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż nim dno i boki formy, papier odklej i wyrzuć. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno i boki foremki okryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na spodzie tarty umieść duży kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Wyjmij ciasto na kratkę.

Nadzienie: Fileta z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Usmażone mięso odstaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Dodaj umyty, osuszony szpinak i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 2-3 minuty. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw szpinak do wystudzenia. Do miski wbij jajka, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Na podpieczonym spodzie poukładaj kawałki kurczaka, wlej nadzienie ze szpinakiem, na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych i wstaw tartę ponownie do piekarnika. Piecz w termoobiegu w temperaturze 170 stopni ok. 20-25 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO