Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Ciasto kruche: Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksuj mikserem, aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Można również rozcierać ciasto palcami. Dodaj żółtko oraz wodę i miksuj lub zagniataj ciasto ręcznie łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż nim dno i boki formy, papier odklej i wyrzuć. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno i boki foremki okryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na spodzie tarty umieść duży kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Wyjmij ciasto na kratkę.
Nadzienie: Fileta z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Usmażone mięso odstaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Dodaj umyty, osuszony szpinak i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 2-3 minuty. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw szpinak do wystudzenia. Do miski wbij jajka, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Na podpieczonym spodzie poukładaj kawałki kurczaka, wlej nadzienie ze szpinakiem, na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych i wstaw tartę ponownie do piekarnika. Piecz w termoobiegu w temperaturze 170 stopni ok. 20-25 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Miniburgery
Lasagne
Krem z białych warzyw z chipsem z gruszki i karmelizowanymi orzechami
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
Pulpety z kurczaka
Rolada z kaczki z migdałami i sosem miodowym
Pieczone bakłażany z sosem tahini i granatem
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem
Szaszłyki z grilla z pomidorkami i kurczakiem
Tarta z pomidorami z bazyliowym pesto
Kasza gryczana z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią
Foccacia z różnych mąk z sosami
Makaron z pesto i cukinią
Makaron farfalle z boczkiem i warzywami
Krucha tarta z boczkiem i porem
Galette z pomidorami
Krewetki Premieur z kaszą jaglaną
Gryczanka z owocami i masłem orzechowym
Kalafiorowe burgery z sosem BBQ
Chrupiące nuggetsy z kurczaka z pysznym ziołowym dipem
Pstrąg na warzywach
Chlebki pita z pieczoną papryką, grillowanym serem halloumi i sosem bazyliowym
Kosz piknikowy na wycieczkę rowerową: kolorowe kanapki i orzechowe batoniki
Krem paprykowo-pomidorowy
Spaghetti bolognese z oliwkami
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Cheeseburgery z mielonym wegańskim
Burrito z czerwoną fasolą, kukurydzą i ryżem
Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami
Gnocchi buraczano-marchewkowe z pesto z rukoli
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Rurki z pastą paprykową
Naleśniki bez laktozy
Cukinia faszerowana
Racuchy ze śliwkami
Kopytka z papryką, suszonymi pomidorami i pietruszką
Zapiekanka pasterska z groszkiem i marchewką
Ziemniaki z masłem klarowanym i filetem z kurczaka
Krem z ziemniaków z chipsami z obierków
Placki ziemniaczane z piekarnika z chilli sin carne
Fish and chips z piekarnika
Szaszłyki z indyka z ziemniakami i cukinią
Makaron fusilloni z pieczarkami, tymiankiem i parmezanem
Roladki z tortilli z boczkiem, suszonymi pomidorami i rukolą
Łódeczki z suszonymi pomidorami
Grzanki z pastą z awokado i śledziem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem
Naleśniki szpinakowe z sałatką z pieczonego brokuła
Makaron cukiniowy z bazylią i pomidorkami koktajlowymi
Wegańskie burgery z buraków
Wegańskie curry z pieczonym kalafiorem i kolendrą
Frytki warzywne
Roślinne klopsy w sosie pomidorowym na spaghetti
Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
Pizza ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorkami
Krem z pomidorków daktylowych i pieczonej papryki
Faszerowana cukinia z pomidorkami i ryżem
Tacos z salsą pomidorową
Makaron z ricottą, ziołami i pomidorkami
Kuleczki serowe z pomidorkami i ziołami
Chłodnik ogórkowy z jajkiem
Knedle ze śliwkami
Placuszki ziemniaczane
Zapiekane ziemniaki z grzybami, pomidorami i mozzarellą
Sałatka ziemniaczana z makrelą
Smażony camembert z sosem żurawinowym
Roladki z sałaty z kurczakiem
Ramen z wieprzowiną
Sajgonki z tofu i kiełkami rzodkiewki
Zapiekanka ziemniaczana
Kotleciki jajeczne z pęczakiem
Scones z pomidorkami i fetą
Placki ziemniaczane z pomidorkami i papryką
Makaron z sosem śmietanowym, szynką parmeńską i bazylią
Pizza z pomidorkami, mozzarellą i bazylią
Szaszłyki z kurczaka z cukinią i papryką
Kurczak w pesto pietruszkowym
Tarta z fasolką szparagową i pomidorkami
Gazpacho
Kotleciki jajeczne z kalafiorem
Leczo
Spaghetti z cukinią, suszonymi pomidorami i łososiem
Falafele z bobu i cieciorki
Pesto grzybowo - pieczarkowe
Kaszotto z brukselką
Burger z kalafiorem i sosem paprykowym
Frytki Belgijskie
Leczo z cukinią i papryką
Tarta rosołowa
Ravioli ze szpinakiem
Grillowana polędwica z kurczaka i guacamole
Grillowany pstrąg w sosie cytrynowym
Żeberka grillowane w marynacie musztardowo - miodowej
Grzanki z grillowaną kaszanką, cebulą oraz salsą z jabłka i buraka
Grillowane udka z kurczaka w sosie BBQ z pietruszką
Grillowane tofu w musztardowo - miodowej marynacie
Curry z ciecierzycą i pomidorami
Sałatka z czerwonej cebuli, serem feta i pomidorków
Burgery z boczkiem i pesto bazyliowym
Karkówka z sosem tzatziki i chlebkiem naan