Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pulpety z kurczaka w sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 420 g mielonego mięsa z kurczaka bez E
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 500 ml bulionu
  • jajko
  • pęczek koperku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% Miletto
  • 5-6 ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła extra osełka Miletto

Zobacz też: ROLADKI Z SAŁATY Z KURCZAKIEM

PRZYGOTOWANIE

Na patelni na maśle zeszklij pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Połowę zeszklonej cebuli dodaj do mięsa mielonego, na drugą połowę cebuli dodaj obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Duś pod przykryciem do miękkości, jeśli pieczarki zaczną się przypalać podlej je niewielką ilością wody. Pieczarki dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Zmielone mięso wraz z cebulą umieść w misce, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki.

Rozgrzej natłuszczoną oliwą patelnię i przesmaż pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Na przesmażone pulpeciki wlej bulion, dodaj przesmażone pieczarki z cebulą. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do bulionu śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość mieszaj do zgęstnienia. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. Pulpety podawaj z upieczony w piekarniku ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem.

Zobacz też: KOTLECIKI JAJECZNE Z PĘCZAKIEM

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!