Pstrąg na warzywach

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 2 pstrąg
  • oliwa z oliwek
  • tymianek świeży
  • pieprz
  • sól morska
  • słodka papryka
  • cytryna
  • bób Mroźne Specjały
  • 2 cukinie
  • pęczek rzodkiewki
  • roszponka
  • kiełki
  • szparagi

  przepis pstrąg na warzywach 2.JPG

przepis pstrąg na warzywach 3.JPG

PRZYGOTOWANIE

Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Nacinamy go w litery X i smarujemy przygotowaną marynatą z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, słodkiej papryki. Do środka również wlewamy marynatę i wkładamy cząstki cytryny. Blachę wykładamy papierem, kładziemy na niego rybę, a na niej kilka gałązek świeżego tymianku. Pstrąga pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie gotujemy bób ( tak by był średnio miękki). Ucinamy końcówki szparagów i wrzucamy je do gorącej wody. Podgotowujemy kilka minut. Rzodkiewki i cukinię kroimy w zapałki. Tak pokrojoną cukinię doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oliwie z oliwek. W misce mieszamy ugotowany bób, roszponkę, kiełki, rzodkiewkę i cukinię. Całość lekko skrapiamy oliwą i układamy na szparagach. Na tak skomponowaną sałatkę kładziemy upieczone pstrągi. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami laskowymi, które wcześniej drobno pokruszyliśmy.

przepis pstrąg na warzywach 1.JPG

przepis pstrąg na warzywach 4.JPG

przepis pstrąg na warzywach 5.JPG

Netto i Mamala znają sposób na pyszny, letni obiad, który warto wypróbować już dziś!

Gazetka NETTO