Placki ziemniaczane z piekarnika z chilli sin carne

Czas przygotowania:  45 minut
Liczba porcji: 4-6
Dodatkowe informacja: wegetariańskie, bez glutenu

SKŁADNIKI

  • 500 g mącznych ziemniaków Melody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła Miletto
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

CHILLI SIN CARNE:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów La Campagna
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki oregano Boliero
  • ½ łyżeczki cynamonu  Boliero
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry  Boliero
  • 1 łyżka słodkiej papryki  Boliero
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz i przepłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków nadmiar wody i dodaj do nich 2 łyżki roztopionego masła, drobno posiekaną cebulę, starty przez praskę czosnek, 2 jajka oraz przypraw całość pieprzem do smaku. Dwie blachy pokryj papierem do pieczenia i wykładaj po łyżce masy, formując placki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut na złotobrązowy kolor, obracając placki w połowie czasu na drugą stronę. W tym czasie przygotuj chilli.

Chilli sin carne: Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć posiekaną cebulę i ją zeszklij. Kolejno pokrój papryczki w paski i dodaj do cebuli. Smaż, aż staną się al dente. Następnie wlej pomidory i gotuj całość jeszcze przez chwilę. Na sam koniec wsyp odsączoną z zalewy fasolę i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj i podawaj na upieczonych plackach. Danie posyp natką pietruszki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO