Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4-6
Dodatkowe informacja: wegetariańskie, bez glutenu
CHILLI SIN CARNE:
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz i przepłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków nadmiar wody i dodaj do nich 2 łyżki roztopionego masła, drobno posiekaną cebulę, starty przez praskę czosnek, 2 jajka oraz przypraw całość pieprzem do smaku. Dwie blachy pokryj papierem do pieczenia i wykładaj po łyżce masy, formując placki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30 minut na złotobrązowy kolor, obracając placki w połowie czasu na drugą stronę. W tym czasie przygotuj chilli.
Chilli sin carne: Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć posiekaną cebulę i ją zeszklij. Kolejno pokrój papryczki w paski i dodaj do cebuli. Smaż, aż staną się al dente. Następnie wlej pomidory i gotuj całość jeszcze przez chwilę. Na sam koniec wsyp odsączoną z zalewy fasolę i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj i podawaj na upieczonych plackach. Danie posyp natką pietruszki.