Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placek po węgiersku z gulaszem, papryką i cukinią

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

Placki ziemniaczane:

  • 500 g startych surowych ziemniaków
  • 1/2 posiekanej drobno cebuli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Gulasz:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Wykonanie

Placki: Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostaw je bez mieszania na kilkanaście minut. Po tym czasie lekko dociśnij ziemniaki dłonią i odlej nadmiar płynu. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj na rozgrzany olej (po łyżce ciasta) cienkie placki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.Gotowe placki odłuż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Gulasz: Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wlej oliwę i po podgrzaniu włóż mięso, dokładnie obsmaż z każdej strony. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż kilka minut aż cebula się zarumieni. Wlej bulion, dodaj przyprawy oraz posiekane obie papryki i cukinię. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 

Gulasz możesz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmaż mąkę pszenną ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawaj po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewnianą łyżką, przelej do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszaj i zagotuj.

Gulasz podawaj ze świeżo usmażonymi plackami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO