Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pizza z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

Ilość porcji: 1 duża pizza

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 1 mozzarella
  • ok. 10 pomidorków daktylowych
  • Świeża bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany

Sos pomidorowy:

  • 100 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • szczypta suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
Przygotuj rozczyn. Do ciepłej wody dodaj drożdże, wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszaj. Rozczyn przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5-7 minut. Do przesianej mąki wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj sól oraz oliwę. Ciasto wyrabiaj, aż nie będzie kleiło się do rąk. Powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpłaszcz na blaszce, tak aby pizza miała ok. 25 cm. Uformuj boczne ranty, tak przygotowane ciasto odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na wyrośniętej pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, wyłóż startą mozzarellę wymieszaną ze śmietaną oraz pomidorki koktajlowe. Posyp pizzę oregano. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Gotową pizzę posyp świeżymi listkami bazylii.

Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki na sos wymieszaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO