Pieczone bakłażany z sosem tahini i granatem
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut oczekiwania
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Pieczone bakłażany

  • 2 duże bakłażany
  • granat
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżych listków mięty
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

Sos z tahini

  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 12 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Pieczone bakłażany

Bakłażany umyj i przekrój na pół. Natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry, natrzyj porządnie oliwą, tak aby wsiąknęła do środka i posyp solą. Bakłażany umieść na blasze do pieczenia pokrytej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 45 minut, aż bakłażan zmięknie.

Sos z tahini

Pastę tahini umieść w kielichu blendera. Wlej sok z cytryny, wodę, syrop z agawy i ząbki czosnku.  Zmiksuj na gęstą pastę. Powinien powstać sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku. Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i świeżo posiekanymi ziołami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO