Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: ok. 8 sztuk

SKŁADNIKI

Krem tuńczykowy:

  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g mascarpone Premieur
  • 200 ml śmietany 30% Miletto
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka kaparów La Campagna
  • sól, pierz

Dodatkowo:

  • 200 g sera Parmigiano Reggiano Premieur
  • 50 g pistacji Sereno

PRZYGOTOWANIE

Parmezanowe koszyczki
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papier do pieczenia potnij na 8 kwadratów i na każdym narysuj okrąg o średnicy ok. 8 cm. Każdy okrąg posyp równomiernie parmezanem. Papier przenieś na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut, aż parmezan będzie złoty, lecz jeszcze nie brązowy. Kolejno bież po jednym kwadracie i nakładaj je na obrócone do góry dnem kieliszki, dociskając ser przez papierek do ścianek. Odstaw w takiej pozycji do wystudzenia, a następnie delikatnie ściągnij.

Krem tuńczykowy
Tuńczyka odsącz z zalewy i mocno odciśnij. Następnie zmiksuj go z kaparami, musztardą i mascarpone na gładką masę za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Zacznij ją stopniowo dodawać do przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Koszyczki napełnij kremem przed samym podaniem i posyp posiekanymi pistacjami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO