Naleśniki szpinakowe z sałatką z pieczonego brokuła

Czas: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: ok. 7 szt.

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml gazowanej wody
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 130 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 brokuł
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1 awokado
  • pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 jajka o temperaturze pokojowej (opcjonalnie)*

PRZYGOTOWANIE

W blenderze kielichowym umieść szpinak, wlej mleko oraz wodę i miksuj do całkowitego rozdrobienia liści. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do otrzymania gładkiego ciasta. Odstaw na 20 min.

W międzyczasie pokrój brokuła na mniejsze różyczki i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posól i skrop olejem. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas mieszając. Brokuł powinien być upieczony, ale nadal chrupiący.

Ciasto na naleśniki wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

Wystudzone różyczki brokuła umieść misce, dodaj prażone pestki dyni, pokrojoną w kostkę cebulę oraz awokado i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Naleśniki podawaj z sałatką z brokuła i kleksem jogurtu greckiego. Dodatkowo możesz podać jajko w koszulce.

*Jajka w koszulce: Jajko wbij do miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Mieszaj łyżką wodę tak, aby w środku utworzył się wir. Wlej jajko i przestań mieszać. Gotuj ok. 3 minuty i wyjmij jajko łyżką cedzakową. Odsącz na papierowym ręczniku. Tak samo przygotuj osobno pozostałe jajka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO