Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Miniburgery

Czas przygotowania: 1 h 30 min + 2 h oczekiwania
Liczba porcji: ok. 12 sztuk

SKŁADNIKI

Bułeczki

  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka + 1 łyżka
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 40 g masła Miletto
  • łyżeczka soli
  • łyżka sezamu

Burgery z indyka

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżeczka posiekanych kaparów La Campagna
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry Bolinero
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne Bolinero
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej Bolinero
  • białko
  • łyżka bułki tartej
  • olej rzepakowy
  • pieprz, sól

Dodatkowo

  • 100 g roszponki
  • 4 plastry sera cheddar
  • 6 plastrów boczku Bergio
  • ketchup
  • musztarda

PRZYGOTOWANIE

Bułeczki

W letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem i wymieszaj je z łyżką mąki. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Kolejno miksturę wlej do mąki wymieszanej z solą, wbij żółtko i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz się wspomóc hakami do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na 1 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj z niego kule (po 30-40 g każda). Spłaszcz lekko każdą z nich i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Następnie każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posyp sezamem. Piecz ok. 25 min w 200°C na złoty kolor.

Burgery z indyka

Mięso mielone połącz ze wszystkimi składnikami i uformuj z niego równe kotlety o średnicy zbliżonej do bułek. Posmaruj je następnie olejem i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 min do momentu zarumienienia. Po ok.10 min obróć na drugą stronę.

Podanie

Gotowe bułeczki przekrój na połówki. Jedną posmaruj ketchupem, a drugą musztardą. Ułóż roszponkę, plasterki przypieczonego, chrupiącego boczku, burgery i pokrojony na mniejsze porcje ser Cheddar. Przykryj drugą połową bułek i włóż wykałaczkę.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!