Czas przygotowania: 1 h 30 min + 2 h oczekiwania
Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Bułeczki
Burgery z indyka
Dodatkowo
Bułeczki
W letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem i wymieszaj je z łyżką mąki. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Kolejno miksturę wlej do mąki wymieszanej z solą, wbij żółtko i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz się wspomóc hakami do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na 1 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj z niego kule (po 30-40 g każda). Spłaszcz lekko każdą z nich i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Następnie każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posyp sezamem. Piecz ok. 25 min w 200°C na złoty kolor.
Burgery z indyka
Mięso mielone połącz ze wszystkimi składnikami i uformuj z niego równe kotlety o średnicy zbliżonej do bułek. Posmaruj je następnie olejem i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 min do momentu zarumienienia. Po ok.10 min obróć na drugą stronę.
Podanie
Gotowe bułeczki przekrój na połówki. Jedną posmaruj ketchupem, a drugą musztardą. Ułóż roszponkę, plasterki przypieczonego, chrupiącego boczku, burgery i pokrojony na mniejsze porcje ser Cheddar. Przykryj drugą połową bułek i włóż wykałaczkę.
Miniburgery
Lasagne
Krem z białych warzyw z chipsem z gruszki i karmelizowanymi orzechami
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
Pulpety z kurczaka
Rolada z kaczki z migdałami i sosem miodowym
Pieczone bakłażany z sosem tahini i granatem
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem
Szaszłyki z grilla z pomidorkami i kurczakiem
Tarta z pomidorami z bazyliowym pesto
Kasza gryczana z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią
Foccacia z różnych mąk z sosami
Makaron z pesto i cukinią
Makaron farfalle z boczkiem i warzywami
Krucha tarta z boczkiem i porem
Galette z pomidorami
Krewetki Premieur z kaszą jaglaną
Gryczanka z owocami i masłem orzechowym
Kalafiorowe burgery z sosem BBQ
Chrupiące nuggetsy z kurczaka z pysznym ziołowym dipem
Pstrąg na warzywach
Chlebki pita z pieczoną papryką, grillowanym serem halloumi i sosem bazyliowym
Kosz piknikowy na wycieczkę rowerową: kolorowe kanapki i orzechowe batoniki
Krem paprykowo-pomidorowy
Spaghetti bolognese z oliwkami
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Cheeseburgery z mielonym wegańskim
Burrito z czerwoną fasolą, kukurydzą i ryżem
Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami
Gnocchi buraczano-marchewkowe z pesto z rukoli
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Rurki z pastą paprykową
Naleśniki bez laktozy
Cukinia faszerowana
Racuchy ze śliwkami
Kopytka z papryką, suszonymi pomidorami i pietruszką
Zapiekanka pasterska z groszkiem i marchewką
Ziemniaki z masłem klarowanym i filetem z kurczaka
Krem z ziemniaków z chipsami z obierków
Placki ziemniaczane z piekarnika z chilli sin carne
Fish and chips z piekarnika
Szaszłyki z indyka z ziemniakami i cukinią
Makaron fusilloni z pieczarkami, tymiankiem i parmezanem
Roladki z tortilli z boczkiem, suszonymi pomidorami i rukolą
Łódeczki z suszonymi pomidorami
Grzanki z pastą z awokado i śledziem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem
Naleśniki szpinakowe z sałatką z pieczonego brokuła
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej, jak je wyłączyć.