Makaron fusilloni z pieczarkami, tymiankiem i parmezanem

Czas przygotowania:  25 minut
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 180 g makaronu Fussiloni Premieur
  • 220 g małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła Extra Miletto
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 60 ml półsłodkiego białego wina
  • 70 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • świeżo starty Ser Parmigiano Reggiano Premieur
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz czarny ziarnisty Premieur

PRZYGOTOWANIE

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Mniejsze pieczarki pozostaw w całości. Makaron ugotuj al dente we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw około 80 ml wody z makaronu. Na rozgrzanej patelni umieść masło, wlej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek, pieczarki i smaż ok. 3 minuty lekko rumieniąc pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, około pół minuty. Wlej śmietanę i zagotuj. Gotuj kilka minut w razie potrzeby dolewając wodę pozostałą z makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Pod koniec dodaj tymianek, ponownie dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Na patelnię wsyp gorący makaron i wymieszaj. Od razu podawaj z parmezanem i dekoracją ze świeżego tymianku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO