Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Leczo z cukinią i papryką

Ilość porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 30 min

SKŁADNIKI

  • 130 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 300 g papryki
  • 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 250 g kiełbasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Do podania:

  • ciabatta

PRZYGOTOWANIE

Do W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę razem z papryczką chilli, również bez pestek. Cukinię umyj i także pokrój w kostkę. Składniki dodaj do garnka, wymieszaj i smaż przez ok. 5 - 6 minut.

Na osobnej patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie dopraw warzywa w garnku: solą, pieprzem i cukrem. Dodaj podsmażoną kiełbasę i wymieszaj. Przykryj garnek i duś całość ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, pomidory i gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec ponownie dopraw w razie potrzeby.

Podawaj w towarzystwie pieczonej w tosterze ciabatty.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO