Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min

SKŁADNIKI

  • 500 g fileta z kurczaka 
  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 200 g śmietany 30% Miletto
  • sól i pieprz 

Wykonanie

Kurki umyj, osusz, większe pokrój na kawałki. Filety pokrój na mniejsze kawałki/paski dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z mąką pszenną.

Na patelni rozgrzej oliwę, od razu dodaj na patelnię posiekaną cebulę. Mieszaj 2-3 minuty aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki fileta z kurczaka. Smaż kurczaka 4-5 minut, możesz lekko podlać go wodą. Po tym czasie dodaj kurki i zalej całość śmietaną. Duś pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu. Gotowego kurczaka z kurkami podawaj z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO