Krem z ziemniaków z chipsami z obierków

Czas przygotowania:  1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8

SKŁADNIKI

Do podania:

  • 200 g wędzonej makreli
  • olej z pestek dyni
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw.

Skórki z ziemniaków posmaruj oliwą i oprósz odrobiną soli, a następnie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Połowę skórek przełóż do garnka, resztę zostaw do podania.

Pozostałe warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z obierkami. Wlej 1 litr wody, wrzuć listki laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Gotowy bulion przecedź przez sito i dodaj do niego wszystkie białe warzywa (seler, pietruszkę, cebulę i por) oraz ugotowane ziemniaki. Zmiksuj za pomocą blendera na krem. Do zupy wlej mleko kokosowe oraz pozostałe przyprawy. Dodaj soli oraz pieprzu do smaku.

Gotowy krem podawaj z chipsami z ziemniaków, kawałkami wędzonej makreli, kilkoma kroplami oleju z pestek z dyni i natką pietruszki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO