Krem z pomidorków daktylowych i pieczonej papryki

Czas przygotowania:  2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 5-6

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 700 ml bulionu
  • 700 g pomidorków daktylowych
  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmaż przez chwilę. Pomidorki przepłukaj i dodaj do cebuli z czosnkiem. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Z pieczonej papryki ściągnij skórkę. Dodaj ją do bulionu warzywnego. Dodaj również składniki z patelni, tj. cebula z czosnkiem i pomidorki. Gotuj ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżą bazylią i kleksem z jogurtu naturalnego.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO